Yamaha mt 01 Motoroccasions

Mail alert instellen
Sorteer op:
5 resultaten

Een tweedehands Yamaha MT 01 kopen?

Op de Tokyo Motor Show van 1999 toonde Yamaha de eigenzinnig ogende MT-01 aan het publiek. De motor was bedoeld als een conceptmotor waarmee Yamaha wilde laten zien wat hun technische interpretatie was van de woorden Pulse (hartslag) en Soul (ziel). Er was er zoveel belangstelling voor dat men begon aan een productiemodel. In 2005 stond de MT-01 in bijna ongewijzigde vorm in de showroom.

Pure kracht de Yamaha MT 01

Yamaha was niet de eerste die een zware V-twin in een sportief frame lepelde. Denk maar aan Buell die de Harley Davidson Sportster-lijn stevige concurrentie aandeed met een bijna onherkenbaar huwelijk van wegligging en pure kracht. De MT-01 valt in de categorie ‘Naked Sportbike’, maar de typering ‘Muscle bike’ is zeker ook van toepassing. De MT-01 is een mix van verschillende motorfietsen met een geheel eigen gezicht. In het frame hangt de massieve 1670cc V-twin van de Yamaha Road Star Warrior. Het blok is voorzien van een lichtere krukas en kleppen waardoor de motor gemakkelijker toeren draait en beter op het gas reageert. De riemaandrijving van de Road Star is vervangen door een traditionele ketting. Volgens Yamaha staat ‘MT’ voor ‘Master of Torque’. Dat geldt zeker voor de MT-01. Een blik op de trekkracht van 150 Nm bij 3750 tpm maakt duidelijk dat het bij deze motor niet om de topsnelheid gaat, al is die ruim voldoende. De zware twin vindt het rond de 5500 toeren wel mooi geweest en dan is de piek wel uit het vermogen, dat met 89 pk overigens weinig moeite heeft met de 240 rijklare kilo’s.

Prima remmen met de MT-01

De dikke UPSD-voorvork en radiaal geplaatste viercilinder-remklauwen komen van de YZF-R1 wat ook een hele goede keuze blijkt. De enorme remschijven zorgen voor een vertrouwenwekkende vertraging. Ook de dosering van de voor- en achterremmen is prettig. De Yamaha springt zuinig met de benzine om en dat is maar goed ook, met een tank van slechts 15 liter. Dat is niet al te veel maar voldoende voor de verwachte tijd die je in het zadel zult doorbrengen. Het zadel van de MT-01 is comfortabel genoeg maar voor echt lange ritten misschien wat minder geschikt. Het zadel is vrij breed maar wordt smaller aan de voorkant. De rijder zit behoorlijk ‘in’ de motor en de wind wordt behoorlijk goed bij de berijder weggeleid. De zithoogte is 825 mm en daarmee niet overdreven hoog. Passagiers zullen achterop de MT-01 niet gelukkig worden, dit is echt vooral een solo-motor. De rijeigenschappen zijn fantastisch; hij rijdt licht en stuurt scherper dan je zou verwachten. De motor heeft genoeg grondspeling voor pittig sturen over bochtige wegen. Daar komt de MT-01 goed tot zijn recht, al haalt de motor ook op de snelweg moeiteloos zeer illegale snelheden.

Generaties


De MT-01 is vrijwel ongewijzigd in productie geweest. In 2007 werden de nieuwe zescilinder-remklauwen van de YZF-R1 overgenomen, radiaal geplaatst natuurlijk. Afgezien van wat prettige accessoires in de vorm van een Akrapovic uitlaat en een kuipje is daarmee alles wel gezegd. De basis is dermate goed dat je waarschijnlijk toch geen waslijst aan opties nodig hebt. Verder bood Yamaha een drietal ‘tuning kits’ aan, waarmee met iedere ‘stage’ steeds wat meer vermogen en een betere wegligging kon worden bereikt. Alleen stage 1 was voor gebruik op de weg bedoeld en bestond uit twee Akrapovic dempers met hitteschilden en een solo-zitje. Stage 2 en 3 waren uitsluitend voor op het circuit.

Concurrentie van Yamaha MT 01

Yamaha is al jaren de tweede bestverkopende producent op de Nederlandse motorfietsmarkt, en tweedehands Yamaha MT-01’s zijn dus ook ruimschoots voorhanden. Wie de concurrentie van de MT-01 wil leren kennen, die bekijkt de creaties van Eric Buell maar eens. Ook de Harley-davidson V-Rod past misschien wel in het rijtje. Ducati heeft de Diavel-modellen en de Monster M1000S. Bij Aprilia kun je aan de Tuono denken en KTM heeft de Super Duke 990 en 1290 R in de folder. Deze vissen allemaal in hetzelfde water: (zeer) veel power met zeer goede stuureigenschappen.

Jouw tweedehands Yamaha MT-01 op Gashendel.nl

Deze toch wel onderschatte motor is gericht op rijders die houden van sportieve motoren met veel trekkracht en iets bijzonders zoeken. Wie op zoek gaat naar een Yamaha MT-01 zal op Gashendel.nl zeker voldoende exemplaren te koop vinden.

Let op! Dit is de testomgeving van Gashendel.nl. Je instellingen kunnen verloren gaan.