Tips bij het zoeken van een motor

Welke motor past bij jou?

Je wilt een motor kopen, en je bent opzoek naar een tweedehands motor. Of je hebt liever een klassieker die al jaren niet meer gemaakt is? Voor jouw zoektocht naar die nieuwe tweedehands motor of die zesde hands motoroccasion ben je op de juiste plek terecht gekomen: Gashendel.nl gaat jou helpen om je nieuwe liefde te vinden.

Een motoroccasion zoeken in het enorme aanbod is geen eenvoudige klus. Natuurlijk kun je alle motorzaken in Nederland bezoeken in de hoop op die manier je nieuwe motor te vinden. Daar heeft niemand de tijd voor, en daarmee loop je alle particuliere verkopers mis. Zal je zien, staat die éne daar juist te koop. Via Gashendel.nl zoek je snel en eenvoudig tussen duizenden tweedehands motoren. Dat scheelt veel tijd en moeite omdat je zo de perfecte motoroccasion kunt vinden zonder een stap buiten de deur te zetten.

Voordat je met het zoekproces begint, is het belangrijk dat je eerst je eisen en wensen op een rijtje zet. De belangrijkste vraag is: wat voor motor wil je eigenlijk hebben? Wil je een grote toermotor met een trekhaak? Een glimmende cruiser om de hele zomer over de boulevards te flaneren? Een krachtige crosser voor het betere beukwerk in de bossen? Of reikt je budget, of je wens, niet verder dan een bescheiden 500cc’tje van tien jaar oud voor woon-werkverkeer?

Het maakt niet uit waar je naar op zoek bent; zet voor jezelf op een rijtje waar jouw ideale occasion aan moet voldoen. De zoekmogelijkheden op Gashendel.nl gaan namelijk veel verder dan filteren op merk en model alleen. Door slim gebruik te maken van de filtercombinaties op Gashendel.nl kun je precies die motoroccasions zoeken uit de groeiende hoeveelheid occasions die voldoen aan jouw wensenlijstje.

Het is in ieder geval belangrijk dat je een aantal zaken helder hebt. Waarvoor wil je je tweedehands motor gaan gebruiken en welke modellen, uitvoeringen en functionaliteiten passen daarbij? Wat wil je maximaal uitgeven aan maandelijkse kosten? En is het bijvoorbeeld van belang wat de kleur is van je motor?

Waardevast

Motorfietsen kunnen erg waardevast zijn. Daar moet je rekening mee houden voordat je een motor gaat kopen. Wil je een motor kopen van een bepaald bouwjaar? Heb je een voorkeur voor een bepaalde uitvoering van jouw occasion? Dan is het nuttig om te weten dat bepaalde accessoires, maar ook speciale kleuren van invloed zijn op de prijs, maar ook goed zijn voor de restwaarde. Dit kan voordelig zijn als je later besluit de motor weer te verkopen. Een originele uitlaat of kofferset kan heel veel geld schelen als je die niet achteraf moet bijkopen. Zeker wanneer die niet (meer) los te koop zijn. Een Honda in een Mike Hailwood kleurstelling, of een mooie geel-wit-zwarte Kenny Roberts uitvoering. De kleur kan het verschil uitmaken tussen een gewone motor en een met een echte classic uitstraling.

Ga je liever voor een iets modernere motoroccasion, dan zijn zaken als een lage kilometerstand, ABS of navigatie mogelijk interessanter voor jou. De filtermogelijkheden op Gashendel.nl maken je keuze in ieder geval een stuk eenvoudiger.

Het kostenplaatje

Naast de maandelijkse kosten voor een verzekering (minimaal de verplichte WA-verzekering), betaal je iedere 3 maanden ook motorrijtuigenbelasting. Goed om te weten dat je voor een motorfiets altijd veel minder betaald dan voor een auto. Dat is logisch, want vrijwel alle motorfietsen wegen minder dan de lichtste auto. De wegenbelasting is afhankelijk van de brandstof waarop de motor rijdt en de provincie waarin je woont. Momenteel betaal je voor volledig elektrische motoren en voor motoren met een waterstofaandrijving geen wegenbelasting. Hybride motoren betalen wel de normale wegenbelasting. De prijzen per provincie lopen overigens niet veel uiteen.

Daarnaast heb je ook nog de kosten van het onderhoud en natuurlijk je brandstof. Als je een beginnende rijder bent komt hier ook de verplichte aanschaf van een EC-goedgekeurde helm bij. Ook is het sterk aan te raden om te investeren in een goed motorpak, -handschoenen en -laarzen, om maar een paar dingen te noemen. Het is in ieder geval belangrijk dat je ook rekening houdt met deze bijkomende kosten zodat je niet tegen een financiële tegenvaller aanloopt.

Een tweedehands motorfiets kopen van een particulier

Je kunt een tweedehands motor kopen van een particulier. De motoroccasions van particulieren zijn vaak voordeliger dan de gebruikte motoren die bij een dealer te koop staan. Hier zit natuurlijk wel een keerzijde aan. Je weet immers niet zeker in welke staat de motor verkeert en of hij goed is onderhouden. Ook krijg je geen garantie en bestaat de kans dat je een kat in de zak koopt, of nog erger; een gestolen motor aanschaft.

Probeer daarom voordat je een motor gaat bezichtigen, via internet zoveel mogelijk informatie over de verkopende persoon te verkrijgen. De verkoophistorie van de motor is online soms ook te traceren.

Heb je zelf nog niet veel ervaring met het keuren van een motor? Neem dan bij de bezichtiging een ervaren motorkenner mee om nare verrassingen tijdig op te sporen. Twee zien overigens toch altijd meer dan een.

Een motoroccasion kopen bij een dealer

Ga je jouw motor kopen bij een dealer die bij de BOVAG* is aangesloten, dan valt op dat de prijs doorgaans aanmerkelijk hoger uitvalt. Daar is een goede reden voor. Wanneer je een tweedehands motor bij een BOVAG-bedrijf koopt, dan heeft hij een grondige technische keuring doorstaan. Het bedrijf is namelijk verplicht om minimaal zes maanden BOVAG-garantie te geven. Houd er wel rekening mee dat de garantie bij motoren pas geldt bij een minimum aanschafbedrag van €3.000,-- en de aanschafprijs moet hoger zijn dan 35% van de catalogusprijs.

Garages die niet bij de BOVAG zijn aangesloten, hebben meestal eigen service- en garantievoorwaarden. Belangrijk is dus dat je deze voorwaarden altijd (schriftelijk) opvraagt of laat vastleggen. Een verkoper is altijd verplicht om mankementen en gebreken te melden. Vraag hier expliciet naar!

Voor motorfietsen bestaat er (nog) geen APK (Algemene Periodieke Keuring), maar er zijn nog voldoende andere zaken die je moet controleren. Door middel van een kentekencheck bij de RDW kun je nagaan wanneer de motor op kenteken is gezet en of hij oorspronkelijk uit het buitenland komt. Ook vind je er informatie over de tellerstand, het aantal eigenaren en het schadeverleden. Op de website kun je ook nakijken of de motor geregistreerd staat als een gestolen voertuig.

Op Gashendel.nl heb je de mogelijkheid om te kiezen of je op zoek gaat naar het aanbod van particulieren of van dealers in heel Nederland. Doordat Gashendel.nl het aanbod van verschillende portals en dealersites combineert geven wij jou de mogelijkheid om de informatie direct bij de bron een dealersite of op een portalsite te bekijken.

*BOVAG is een brancheorganisatie van +/- 9.000 ondernemers die zich met mobiliteit bezighouden. BOVAG dient als kwaliteitskeurmerk voor de klanten van de aangesloten bedrijven.

En zoeken maar…

Heb je voor jezelf je wensen in kaart gebracht? Dan kan jouw zoektocht naar een goede motoroccasion beginnen. Op Gashendel.nl is het aanbod tweedehands motoren constant groeiend, dus is het van groot belang om een duidelijke selectie te maken in de verschillende criteria.

Door gebruik te maken van de verschillende filtermogelijkheden wordt uit het groeiende aantal motoroccasions die Gashendel.nl aanbiedt, een selectie gemaakt die voldoet aan jouw opgegeven wensen. Ben je heel specifiek op zoek naar een bepaald type motor, maar zit de juiste occasion niet in het aanbod van Gashendel.nl? Dan kun je ervoor kiezen om je zoekopdracht op te slaan. Wanneer er een tweedehands motor op Gashendel.nl komt die wel aansluit op jouw zoekopdracht, dan word je op de hoogte gebracht via een e-mail.

Je krijgt op Gashendel.nl ook een goed beeld van de actuele prijs van jouw droommotor. Hiermee sta je sterker tijdens het onderhandelen wanneer je besluit om de motor te kopen. Door te weten wat er gemiddeld voor de door jouw gezochte occasion gevraagd wordt, weet je ook of de vraagprijs van de verkopende partij wel realistisch is.

Start nu met zoeken