Honda cb 500 f Motoroccasions

Mail alert instellen
Sorteer op:
453 resultaten

Een tweedehands Honda CB500F motor kopen?

Honda gebruikt de ‘CB’-aanduiding al sinds de jaren zestig. Het aantal modellen in deze familie loopt inmiddels al tegen de honderd. Dit zijn vooral motorfietsen voor op de weg. De CBR-typering wordt gebruikt voor de sportievere Honda wegmotoren. Voor de CB-modellen zijn verschillende motorconfiguraties gemaakt. De CB500F valt onder de motoren die met een tweecilinder lijnmotor zijn uitgerust.

Honda CB500F

De overgrootvader van de CB500F is de CB500T. Zoals de naam al aangeeft was dit een tweecilinder motorfiets. Deze opgeboorde versie van de CB450 werd in 1975 en 1976 verkocht, waarna de viercilinders het qua populariteit overnamen. Het duurde tot 1993 voor er weer Honda 500cc-tweecilinders op de markt werden gezet. Deze generatie CB500-modellen werd in 2003 weer stopgezet. Daarna duurde het nog eens tien jaar voor Honda weer een 500cc-tweecilinder maakte.

Deze nieuwe generatie kreeg een compleet nieuw ontworpen tweecilindermotorblok en een nieuw frame. Na nog wat andere aanpassingen stond er een frisse verschijning die voor goede verkoopcijfers zorgde. Honda zag in dat deze motor met kleine wijzigingen verschillende doelgroepen zou bekoren en bouwde een bescheiden familie moderne staande twins. Deze bestaat uit de sportieve CBR500R, de adventure-achtige CB500X, en de voor normaal straatgebruik bedoelde CB500F. Vanaf 2017 voldoen deze modellen allemaal aan de EURO4-norm.

Generaties

De eerste CB500F is in 2013 op de markt gezet. Het motorblok is opgehangen in een dubbel wiegframe van staal. Het blok heeft een dubbele bovenliggende nokkenas en vier kleppen per cilinder. De zes versnellingen mogen spelen met ongeveer 47 pk, wat voldoende is om deze lichte motorfietsen met het moderne verkeer mee te laten doen.

Hoewel het een ‘naakte’ motorfiets betreft, fungeert de behuizing van de koplamp en cockpit als een soort stuurkuipje. Hierdoor heeft de motor toch nog een vrij goede windbescherming, mede geholpen door de kappen naast de tank en het motorblok. De enkele 240mm-schijfrem in het voorwiel heeft een dubbelzuigerklauw. De voorrem werkt samen met de achterrem, zoals gebruikelijk bij Honda, en is voorzien van ABS. Het achterwiel wordt met een Pro-link monoshock op de grond gehouden en de aandrijving gebeurt met een ketting. Vanaf 2016 krijgt het model een modernere styling. De uitlaat wordt korter en dikker en de verlichting krijgt de verplichte LED-update. De benzinetank wordt iets vergroot en vanaf dit model zijn de schokbrekers beperkt instelbaar; alleen met de veervoorspanning kan worden gevarieerd.

Is 500 cc genoeg?

Honda heeft motorfietsen in iedere inhoudsklasse. Voor veel mensen zijn de zware motorfietsen het summum, maar er is genoeg vraag naar de lichtere modellen. Wie erop gaat rijden begrijpt al snel dat deze machientjes in de stad en voor woon-werkverkeer uitstekend voldoen.

Door het lage gewicht doe je langer met banden, verbruik je (meestal) minder benzine en kost stapvoets manoeuvreren veel minder moeite. De onderdelen zijn doorgaans veel goedkoper dan die voor hun racebroertjes. Deze motorfietsen zijn, met andere woorden, goede vriend met beginners en mensen met een krappere beurs. Ze zijn niet alleen goed betaalbaar, deze Honda’s zijn ook gewoon goed. Wie een tweedehands motorfiets zoekt die dit allemaal heeft, moet zeker ook de CB500F op z’n lijstje zetten.

Concurrentie


Bij het zoeken naar alternatieven van de CB500F kom je vanzelf bij de andere japanners terecht. Bekijk de Kawasaki Z400 maar eens, of de fraaie Yamaha MT 03. Misschien een Suzuki, als je liever een wat zwaardere motor zoekt.

Om in Europa te blijven; Ducati heeft de Monster 600 gemaakt. Niet alle merken hebben motorfietsen in de middenklasse gemaakt, maar de Aprilia SR Max 300 motorscooter is ook niet mis. Met de C1 en C4 biedt BMW verschillende motorscooters als alternatief voor hun G310 R roadster. De eerste modellen van de CB500F zijn bijna identiek aan de nieuwe modellen. De nog lagere prijs staat dus bijna garant voor een hele voordelige aankoop. Let bij het kopen natuurlijk goed op de staat van onderhoud. Volgens de verkoopcijfers zijn er wereldwijd enorm veel CB500-motorfietsen verkocht. Op Gashendel.nl zul je waarschijnlijk snel precies de juiste Honda CB500F occasion vinden.

Tips voor het kopen van een tweedehands motor

Let op! Dit is de testomgeving van Gashendel.nl. Je instellingen kunnen verloren gaan.