Bsa Motoroccasions

Mail alert instellen
Sorteer op:
1 resultaten

Tweedehands BSA kopen

Wil je een tweedehands BSA-motor kopen? Kende je het merk al, of wil je er eerst meer over weten? Je bent bij Gashendel.nl op de juiste plaats.

Voordat de concurrentie uit Europa en Japan de markt overnam, was de Britse motorindustrie toonaangevend. Tot aan het eind van de jaren zestig werden de Europese wegen vooral bezocht door een lange lijst klinkende namen als Norton, Triumph, Matchless. Op die lijst prijkte ook de naam van BSA.

BSA Gold Star

De Birmingham Small Arms Company Limited, afgekort BSA, was zo’n honderd jaar lang een van de belangrijkste producenten van wapens, voertuigen, zware machinerie en andere zaken waar metaal een rol in speelde in het Verenigd Koninkrijk. Een van de meest bekende en populaire motorfietsen uit de gouden jaren van de Britse motorhistorie is waarschijnlijk de BSA Gold Star. Deze eencilinder 4-takt motorfiets is tussen 1938 en 1963 gemaakt.

Snelste motor

In de jaren vijftig hoorde de Gold Star modellen tot de snelste motoren op de weg. Dat is niet zo vreemd, omdat het eigenlijk aangepaste race-motoren waren. Om de productiekosten binnen de perken te houden moesten de sportmodellen zoveel mogelijk op basis van de standaardmodellen worden gebouwd. De aandacht voor detail en de regelmatige verbeteringen zorgden voor een motorfiets die tot het einde zeer competitief bleef.

De jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw stonden helaas ook in het teken van slecht management. De directie van de motorfiets-divisie bleef de dreiging uit het oosten onderschatten. Men nam de verkeerde beslissingen en investeerde in dure experimentele ontwikkelingen, die vervolgens commercieel flopten.

Japanse motorfietsen bleken licht, sterk en betrouwbaar. Ondanks hun concurrerende prijs hadden ze innovatieve zaken aan boord, zoals een elektrische starter. Terwijl de liefhebber van Britse motoren nog driftig bezig was zijn motor aan te trappen, wat vooral bij zware modellen niet eenvoudig was, reed de koper van de Japanse tweewieler de straat al uit.

Om te redden wat zij kon, greep de Britse regering drastisch in. Een flink deel van de Britse werkgelegenheid stond op het spel. Een van de gevolgen was dat BSA en Triumph vanaf 1973 onder de Norton-Villiers-paraplu vielen. Toch betekende dit alleen maar uitstel van het onvermijdelijke.

De hippe Japanse en Italiaanse motorfietsen vonden gretiger aftrek dan de verouderde Britse modellen. Stuk voor stuk werden de beroemde fabrieken gedwongen de deuren te sluiten. In 1973 waren de belangrijkste merknamen uit Engeland geschiedenis. Triumph wist het tij nog vier jaar langer te keren voor ook zij hun productie stopten.

Lange tijd dachten velen dat deze en andere merknamen voor altijd verbannen waren naar de musea en historische merkenclubs. De laatste jaren blijkt gelukkig dat motorliefhebbers over de hele wereld de terugkeer van illustere namen als Indian en Triumph van harte steunen. Deze trend is mogelijk begonnen met de ‘retro’-trend, maar de hang naar authentieke motorfietsen lijkt te groeien.

Indiase Mahindra Group

In 2016 kwam de BSA-merknaam in handen van de Indiase Mahindra Group. Dit bedrijf is een producent van lichte motorfietsen en scooters voor de Indiase markt. Naast een meerderheidsbelang in Peugeot Motocycles, hebben zij ook de rechten op de JAWA-motorfietsen in handen. Onder die laatste naam zijn inmiddels al enkele nieuwe modellen op de Indiase markt verschenen.

Mahindra wil ook onder de naam BSA weer nieuwe motorfietsen te gaan produceren. De verwachting is dat de nieuwe BSA’s vanaf 2019 op de Amerikaanse en Europese markt gaan worden geïntroduceerd. Details van de nieuwe modellen zijn nog niet bekendgemaakt, ondanks geruchten dat de productie al wel is gestart.

Tweedehands BSA kopen

Het is niet onmogelijk dat de komst van nieuwe modellen ook een opleving zal betekenen van de tweedehands markt in klassieke BSA-motorfietsen. Wie een tweedehands BSA-motor wil kopen, weet waarschijnlijk precies waar hij of zij naar zoekt. Ook op Gashendel.nl zullen af en toe tweedehands BSA-motorfietsen te koop worden aangeboden. Kom dus regelmatig even controleren of jouw perfecte BSA-motorfiets al te koop staat.

Let op! Dit is de testomgeving van Gashendel.nl. Je instellingen kunnen verloren gaan.