BMW r 1200 s Motoroccasions

Mail alert instellen
Sorteer op:
1524 resultaten

Een tweedehands BMW R 1200 S kopen?

Bij BMW beginnen de namen van alle tweecilinder-boxermotoren met de letter ‘R’. De liggende boxermotor bestaat al sinds 1905, maar het design is populairder dan ooit. Maar weinig merken zijn zo verbonden aan dit motorconcept als BMW. Toermotoren worden gemaakt in grofweg drie smaken, ook BMW houdt deze indeling aan voor de R-modellen. Denk aan de waanzinnig populaire adventure-bike, (de BMW R1200GS), echt zware ‘Reise-Tourer’ modellen als de R1200RT, en de sportieve toermotoren in de Reise-und-Sport-klasse. Die laatste is het domein van de BMW R1200RS.

Het begin van de BMW R

De vader van de moderne R-familie is de onderschatte R1100RS uit 1993. Deze unieke luchtgekoelde motor met olie-gekoelde cilinderkoppen was de redding van de boxerklasse. BMW was destijds van plan om de verouderde boxermotor uit te faseren, maar door enorme protesten van de liefhebbers verlegde men de koers. In echte BMW-traditie besloot men de boxermotor daarom maar compleet opnieuw uit te vinden. De combinatie van de sterkste boxermotor ooit met brandstofinjectie en het innovatieve Telelever/Paralever-veersysteem was een schot in de roos. De motor reed ontzettend stabiel en comfortabel, en tijdens hard remmen ‘dook’ hij nauwelijks in de vering. Dezelfde combinatie werd iets later ook op de R1100GS-serie toegepast. Ondanks lovende kritieken kreeg het vertrouwen in de eerste R1100RS een flinke deuk door enkele constructiefouten in het motorblok. Zodra BMW deze had opgelost bleek de ‘RS’ een enorm betrouwbare en sterke motor, maar het kwaad was geschied en de verkoopcijfers vielen tegen. Pas na jaren herstelde de reputatie van de R1100RS enigszins en inmiddels bestaat er wereldwijd een flink aantal fans van deze fantastische reismotor. Toch verdween in 2001 de R1100RS uit de folder om plaats te maken voor de R1150RS. Na 2005 verdween deze weer zonder opvolger. De RS-klasse leek een stille dood te zijn gestorven. Dat wil zeggen, totdat BMW in 2014 de R1200RS aan het publiek voorstelde en daarmee de sportieve reismotor-klasse weer tot leven wekte!

BMW R1200RS (2015 – heden)

De tweecilinder boxermotor van de R1200RS heeft een geregelde 3-wegkatalysator en voldoet aan de EURO4-emissienorm. Hij hangt in een stalen brugframe en levert een stevig vermogen van 125 pk. Er is ook ruim voldoende trekkracht (125 Nm) voorhanden om de 236 rijklare kilo’s vlot van hun plaats te krijgen. Al die power wordt via een vertrouwde cardanoverbrenging naar het achterwiel gedirigeerd. Het is met deze motor nog altijd geen enkel probleem om lange stukken te toeren met twee personen en bagage. Het brede zadel is comfortabel en ook de ontspannen, licht sportieve rijhouding zorgt ervoor dat je het lang uithoudt op de RS. In de tank past 18 liter benzine, goed voor een actieradius van ongeveer 350 kilometer. Het meest opvallende verschil met z’n voorouders is de terugkeer naar een (niet-instelbare) upside-down telescoopvork. Hiermee worden vooral de prijs en sportieve rijeigenschappen gediend. Een Telelever geeft iets minder duidelijk door wat er aan de voorkant van de motor gebeurt en dat vindt niet iedereen prettig. Moderne zaken als instelbare rij-modi met stability control, ledverlichting, een 12V-aansluiting etc. zorgen voor veiligheid en gebruiksgemak.

Generaties

De R1200RS bevindt zich feitelijk nog in de eerste generatie. In deze periode zijn er een aantal relatief kleine wijzigingen geweest, maar die waren vooral op cosmetisch gebied. Verder is de motor uitgerust, of uit te rusten, met alle mogelijk elektronische hulpmiddelen.

Jouw tweedehands BMW R1200RS vinden op Gashendel.nl

Wie een nieuwe R1200RS koopt kan kiezen uit een aantal pakketten met allerlei opties. Wanneer je een tweedehands R1200RS zoekt, doe je er verstandig aan om ook naar eventueel gemonteerde extra’s te kijken. Dit zal per exemplaar verschillen en heeft invloed op de prijs en persoonlijke gebruiksmogelijkheden. Krijg jij ook de kriebels van de BMW R1200RS? Kom dan regelmatig kijken op Gashendel.nl, misschien staat hier de BMW R1200RS occasion van jouw dromen.

Let op! Dit is de testomgeving van Gashendel.nl. Je instellingen kunnen verloren gaan.